Puštena u rad oprema za preradu medicinskog otpada u bolnici u Vrbasu

Bez autora
Jul 05 2011

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zoran Stanković, ministar životne sredine, energetike i prostornog planiranja Oliver Dulić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić pustili su danas u rad opremu za preradu medicinskog otpada u Opštoj bolnici u Vrbasu. Puštanjem u rad ove opreme biće sprečeno neadekvatno uništavanje medicinskog otpada. U Srbiji se godišnje generiše 5.000 tona štetnog medicinskog otpada, pa je EU obezbedila 46 uređaja za preradu tog otpada, čija je vrednost 2,6 miliona evra, i 54 specijalna vozila za njegov prevoz koja vrede 600.000 evra. Od 5.000 tona štetnog medicinskog otpada oko 60 tona nakupi se samo u Vrbasu. Uništavanje medicinskog otpada izuzetno je važan projekat iz oblasti zdravstva, u koji je EU u proteklih deset godina investirala 140 miliona evra.

Puštena u rad oprema za preradu medicinskog otpada u bolnici u VrbasuMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zoran Stanković, ministar životne sredine, energetike i prostornog planiranja Oliver Dulić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić pustili su danas u rad opremu za preradu medicinskog otpada u Opštoj bolnici u Vrbasu.

Puštanjem u rad ove opreme biće sprečeno neadekvatno uništavanje medicinskog otpada.

U Srbiji se godišnje generiše 5.000 tona štetnog medicinskog otpada, pa je EU obezbedila 46 uređaja za preradu tog otpada, čija je vrednost 2,6 miliona evra, i 54 specijalna vozila za njegov prevoz koja vrede 600.000 evra.

Od 5.000 tona štetnog medicinskog otpada oko 60 tona nakupi se samo u Vrbasu.

Uništavanje medicinskog otpada izuzetno je važan projekat iz oblasti zdravstva, u koji je EU u proteklih deset godina investirala 140 miliona evra.

Ministar Zoran Stanković danas je, kao sledeći korak, najavio rešavanje pitanja farmakološkog otpada koji je veliki ekološki problem. Takođe, ministar je saopštio da će uskoro biti postavljeni i sterilizatori u kojima će privatne bolnice i ambulante moći otpad da uništavaju na adekvatan način.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik